Tarta serowa z morelami

Pyszna tarta serowa z morelami to esencja letniego smaku!

Weronika Kwaśniak / 4 miesiące temu
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta serowa z morelami
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:

  • 10 dag mąki pszennej
  • jajko
  • 10 dag zmielonych migdałów
  • 10 dag masła
  • 8 dag cukru

Na masę serową:

  • 30 dag sera trzykrotnie mielonego
  • 10 dag cukru
  • 5 dag masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:

  • 30 dag moreli
  • kilkanaście białych migdałów
Tarta z dynią i szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tartę serową z morelami - to deser, który łączy w sobie kruchość ciasta francuskiego, aksamitność sernika i soczysty smak owoców.

  1. Z podanych składników zagnieć kruche ciasto.
  2. Owiń folią i odłóż do lodówki na pół godziny. Nie schładzaj zbyt długo.
  3. Schłodzonym ciastem wylep formę do tarty, ponakłuwaj widelcem.
  4. Wszystkie składniki na masę serową utrzyj, aż będą miały gładką i jednolitą konsystencję.
  5. Gotowe nadzienie wyłóż na kruchy spód.
  6. Morele umyj, przekrój na połówki, usuń pestki.
  7. Ułóż owoce na masie serowej.
  8. Ciasto wstaw do piekarnika, nagrzanego do temperatury 185 stopni C i piecz mniej więcej 40 minut.
  9. Po tym czasie wyłącz piekarnik, otwórz drzwiczki i pozostaw tartę na 10 minut, aby trochę przestygła.
  10. Następnie wyjmij i odstaw do schłodzenia.
  11. Przed podaniem udekoruj białymi migdałkami.

Zobacz więcej przepisów z morelami:

Sernik morelowy - przepis
Sorbet morelowy - przepis
Ciasto morelowe - przepis
Przetwory z moreli - 8 przepisów
Polędwiczki faszerowane morelami - przepis

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)