Tarta jabłkowo-migdałowa

Zobacz przepis na tartę jabłkowo-migdałową: wykwintny wypiek o niezwykłym smaku!

Weronika Kwaśniak / 2 miesiące temu
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta jabłkowo-migdałowa
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 220 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 250 g mąki
  • jajko
  • 5 jabłek
  • 150 g cukru
  • 70 g rodzynek
  • 60 g płatków migdałowych
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka mleka
  • cynamon
Ciasto z jabłkami i budyniem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tartę jabłkowo-migdałową. Polecamy serwowanie jej z gałką lodów waniliowych!

  1. 120 g masła, proszek do pieczenia, cukier, mąkę i jajko wymieszaj i szybko zagnieć gładkie ciasto.
  2. Odstaw do lodówki na 40 minut.
  3. Około 1/3 schłodzonego ciasta odłóż, a pozostałą częścią wylep dno tortownicy o średnicy 24 cm.

Szarlotka Apple Pie

  1. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 15 minut.
  2. Podpieczony spód przestudź.
  3. W tym czasie z reszty ciasta zrób wałek. Wyklej nim bok formy.
  4. Jabłka obierz, 3 sztuki pokrój i wyłóż na podpieczony spód.

Francuska szarlotka - przepis na Tarta Tatin

  1. Pozostałe 2 jabłka pokrój, na patelni rozpuść łyżkę masła i łyżkę cukru, wrzuć rodzynki.
  2. Gdy podsmażana masa jabłkowa lekko napęcznieje, przełóż ją na jabłka rozłożone w tortownicy.
  3. Na patelni umieść pozostałe masło, miód, cukier, płatki migdałowe i mleko.

Ciasto z jabłkami i budyniem - przepis video

  1. Dorzuć podsmażone jabłka i wszystko razem duś.
  2. Masę jabłkowo-migdałową wyłóż na ciasto.
  3. Ciasto wstaw do nagrzanego do temperatury 190 stopni C piekarnika i piecz przez 30 minut.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)