Szybka tarta gruszkowa

Kruche ciasto tarty i delikatny, słodki smak gruszek, to świetny pomysł na deser!

DRUKUJ PRZEPIS
Szybka tarta gruszkowa
STOCKFOOD/FREE
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 mrożone ciasto francuskie (400 g)
  • 3 duże twarde gruszki
  • 1 szklanka wody
  • pół cytryny
  • 15 dag cukru
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta rozmarynu
  • 1 łyżka orzeszków pinii
Tarta z gruszkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Ciasto francuskie rozmroź, rozwałkuj, wyłóż nim dno i boki formy na tartę. Na cieście połóż pergamin, obciąż go suchą fasolą. Upiecz na złoty kolor w 220 st. C.
  2. Gruszki obierz, pokrój w ósemki, usuń gniazdka nasienne, skrop sokiem z cytryny.
  3. 5 dag cukru wsyp do rondelka, zrumień. Dodaj 1–2 łyżki wody, podgrzewaj, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gęstniejącym karmelem posmaruj wierzch i brzegi upieczonego spodu.
  4. Do pozostałego karmelu dodaj resztę wody i cukru. Zagotuj syrop, wrzuć do niego gruszki i rozmaryn. Gotuj ok. 15 min.
  5. Ciasto francuskie posmaruj miodem, ułóż na nim gruszki, skrop syropem, posyp orzeszkami.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)