Szybka szarlotka na herbatnikach

Szarlotka jesienna fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Ten gorący deser możesz podać z łyżką lodów
/ 20.08.2018 15:37
Szarlotka jesienna fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Przygotowanie 25 min * smażenie 20 min * 1 porcja – ok. 320 kcal

Składniki na 8 porcji:

  • 2 opakowania herbatników, np. Petit Beurre
  • 1,5 kg kwaśnych, twardych jabłek
  • 15 dag cukru
  • 15 dag masła
  • mielony cynamon
  • 1 cytryna

Jak zrobić szarlotkę?


  1. Jabłka umyj, obierz, wykrój gniazdka nasienne, pokrój w dużą kostkę.
  2. Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier i smaż, mieszając, aż powstanie karmel. Włóż do niego pokrojone jabłka i duś pod przykryciem ok. 15 min, aż owoce zmiękną. Dopraw je do smaku sokiem z cytryny i cynamonem.
  3. Herbatniki połam na małe kawałki. Wysyp nimi dno formy na tartę. Wyłóż na nie gorące jabłka, brzeg obsyp resztą pokruszonych ciastek.
  4. Deser najsmaczniejszy jest na ciepło, podany od razu po przyrządzeniu. Jeśli wystygnie, można go podgrzać w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.

Pyszne ciasta - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA