Szarlotka z cynamonem

sprawdź prosty przepis na pyszne ciasto z jabłkami!

DRUKUJ PRZEPIS
Szarlotka z cynamonem
A. Rogalski
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • sól
Obłożenie:
  • 3–4 jabłka
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • łyżka rozpuszczonego masła
  • łyżka marmolady morelowej
Kruchy jabłecznik - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mąkę posiekaj z cukrem, szczyptą soli. Dodaj żółtka i szybko zagnieć ciasto. W razie potrzeby dodaj łyżkę zimnej wody. Ciasto owiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Jabłka obierz, pokrój w plastry. Wymieszaj z cukrem, łyżką mąki i cynamonem. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy. Posyp resztą mąki. Ułóż jabłka, do środka zawiń wolne kawałki ciasta. Jabłka posmaruj roztopionym masłem. Piecz 40 min (200 st.). Gorące posmaruj marmoladą.

Zobacz przepisy na inne ciasta z jabłkami >>

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)