Szarlotka przesypywana

Proste ciasto na wiele okazji!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Szarlotka przesypywana
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • ok. 1,5 kg winnych jabłek
  • cytryna
  • mielony cynamon
  • 20 dag  mąki
  • 25 dag kaszy manny
  • 20 dag cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 dag schłodzonego masła
  • masło i tarta bułka do formy
Babka-zebra na Boże Narodzenie - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na szarlotkę przesypywaną!

  1. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczach.
  2. Skrop sokiem z cytryny, dopraw cynamonem.
  3. Mąkę wymieszaj z kaszą, cukrem pudrem i wanilinowym oraz proszkiem do pieczenia.
  4. Prostokątną formę wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką.
  5. Wsyp do niej 1/3 sypkich składników.
  6. Przykryj połową startych jabłek, połową sypkich składników, pozostałymi jabłkami i resztą sypkich składników.
  7. Wierzch posyp wiórkami masła.
  8. Piecz 50 minut w temperaturze 200 stopni C.
  9. Jeszcze ciepłą oprósz cukrem pudrem i cynamonem.

Zobacz też inne przepisy na ciasta:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
samanti111/rok temu
mniam taka szarlotka przesypywana musi być mniamuśna