Suflet na słodko - przepis

Suflety najlepiej piec w kokilkach lub kamionkowych naczyniach do zapiekania
/ 14.09.2012 06:29
DRUKUJ PRZEPIS
Suflet na słodko - przepis fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 25 min
Ilość kalorii: 900 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki masła (7 dag)
  • 3 płaskie łyżki mąki (5 dag)
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 3 łyżki cukru (7 dag)

Dodatki:

  • 1 torebka cukru waniliowego
  • tarta bułka i masło do formy
Przygotowanie:
  1. W dużym rondelku roztop masło. Dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj. Wlej mleko z rozpuszczonym cukrem waniliowym i ogrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstaw z ognia i ostudź. Ostudzoną masę wymieszaj z żółtkami utartymi z cukrem. Dodaj ubitą na sztywno pianę z białek. Lekko wymieszaj.
  2. Włóż ciasto do formy wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Wstaw formę i piecz około 20 minut. Podawaj od razu z dodatkiem sosów owocowych, waniliowego lub czekoladowego.
  3. Suflet można przygotować w kilku wersjach smakowych. Można dodać skórkę otartą z cytryny i będzie to suflet cytrynowy. Suflet pomarańczowy uzyskamy, dodając do ciasta kieliszek likieru pomarańczowego. 2–3 łyżki wiórków kokosowych zmienią nasz suflet w kokosowy.
DRUKUJ PRZEPIS