Strucla z jabłkami

Bardzo jesienny deser.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Strucla z jabłkami
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 400 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 2 duże jabłka
  • 100 g rodzynek
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki rumu
  • 50 g masła
  • 1 białko
Ciasto z jabłkami i budyniem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na struclę z jabłkami!

  1. Ciasto rozmroź w lodówce.
  2. W tym czasie przygotuj nadzienie.
  3. Rodzynki wymieszaj z cukrem i rumem.
  4. Odstaw na bok.
  5. 50 g masła roztop, dodaj bułkę tartą i przysmaż na złoty kolor. Odstaw do ostygnięcia.
  6. Jabłka umyj, obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
  7. Jabłka wymieszaj z rodzynkami.
  8. Ciasto rozłóż na papierze do pieczenia.
  9. Brzegi posmaruj białkiem.
  10. Na ciasto wyłóż masę jabłkową i zwiń delikatnie w rulon.
  11. Zlep końce.
  12. Z wierzchu posmaruj białkiem i posyp cukrem.
  13. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piecz około 40 minut.

Zobacz inne przepisy na desery z jabłkami:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)