Sorbet truskawkowy

Sorbet truskawkowy to orzeźwiający sposób na wiosenny czy letni deser. Jest lekki i zdrowy. Przygotujesz go dość szybko, a Twoja rodzina się w nim zakocha!

DRUKUJ PRZEPIS
Sorbet truskawkowy
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag truskawek
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • szklanka białego wina półsłodkiego
  • 4 łyżki nalewki owocowej

Dodatkowo:

  • 30 dag truskawek
  • 4 łyżki nalewki owocowej
Truskawki ze śliwkami pod migdałową kruszonką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Truskawki opłukać. Pokroić na pół, zasypać cukrem i odstawić  na 2 godziny.
  2. Zmiksować i przetrzeć przez sitko. Dodać wino oraz nalewkę. Wymieszać. Przelać do płaskiego pojemnika plastikowego, przykryć i zamrażać 6 godz.
  3. Przed podaniem wyjąć sorbet na 5 min, aby masa lekko zmiękła. Uformować z niej kulki.
  4. Sorbet truskawkowy podawać w pucharkach z pokrojonymi i wymieszanymi z nalewką truskawkami.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/3 lata temu
Sorbet truskawkowy jest wyśmienity . Lubię też malinowy z nutką mięty mm;)
/3 lata temu
Kocham sorbet truskawkowy, jest najleeeepszy!