Sorbet morelowy

Sorbet morelowy przyniesie ci prawdziwe orzeźwienie!

DRUKUJ PRZEPIS
Sorbet morelowy
A. Rogalski
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 80 dag dojrzałych moreli
  • 20 dag cukru
  • 200 ml soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4–5 łyżek likieru pomarańczowego

Do dekoracji sorbetu morelowego:

  • wiśnie koktajlowe
  • listki melisy
Mrożony jogurt z bananem i masłem orzechowym - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Cytrynę umyj i sparz wrzątkiem. Otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Sok pomarańczowy zagotuj z dodatkiem cukru i cukru waniliowego oraz skórki i soku cytrynowego. Syrop ostudź.
  2. Morele umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Przekrój na połówki i wyjmij pestki. Miąższ moreli pokrój w kostkę i zmiksuj z dodatkiem syropu oraz likieru pomarańczowego.
  3. Włóż do płaskiej miski, przykryj folią aluminiową i wstaw do zamrażalnika na 5–6 godzin.
  4. Zamrożoną masę sorbetu morelowego pokrusz i utrzyj mikserem. Wyłóż do oziębionych pucharków i udekoruj wiśniami koktajlowymi i listkami melisy.
DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: morelesorbetlodydeser
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/3 lata temu
Pyszny wyszedł ten sorbet morelowy!