Sorbet cytrynowy

Orzeźwiający deser - w sam raz na letnie dni.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Sorbet cytrynowy
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 szklanki wody
  • szklanka cukru
  • 1,5 szklanki soku i miąższu z cytryn
  • skórka otarta z 2 cytryn
Mrożony jogurt z bananem i masłem orzechowym - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na sorbet cytrynowy!

  1. Zagotuj wodę z cukrem.
  2. Zmniejsz ogień, gotuj 5 minut, wystudź.
  3. Do syropu dodaj sok z cytryny i otartą skórkę.
  4. Płyn przelej do płaskiego naczynia, przykryj.
  5. Wstaw na godzinę do zamrażarki. Po tym czasie przemieszaj widelcem.
  6. Ponownie wstaw do zamrażarki na godzinę.
  7. Proces powtarzaj jeszcze 3-4 razy.
  8. Z gotowej, zmrożonej masy formuj porcje.
  9. Podawaj je w miseczkach z cytryn.

Sprawdź inne przepisy na letnie desery:

DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: deserlodysorbetcytryny
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/4 miesiące temu
Jak wysyła się zdjęcia?
/4 miesiące temu
Super deser!!!
/4 miesiące temu
Bardzo fajny przepis właśnie go przygotowuję. Myślę że będzie pysznie:)