Sorbet ananasowy

Domowy deser idealny na upały: pyszny sorbet!

Weronika Kwaśniak / 6 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Sorbet ananasowy
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • duży dojrzały ananas
  • 1/4 szklanki przegotowanej wody
  • pół cytryny
  • 2 łyżki miodu akacjowego, lipowego lub wielokwiatowego
Domowe lody - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na sorbet z ananasa!

  1. Z ananasa skrój ostrym nożem wierzchnią, zdrewniałą warstwę.
  2. Pokrój go wzdłuż w cząstki, usuń zdrewniały miąższ znajdujący się w środku owocu, rozdrobnij.
  3. Oczyszczony miąższ ananasa zmiksuj ze schłodzoną wodą i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
  4. Dodaj miód, dokładnie wymieszaj.
  5. Masę przelej do płaskiego naczynia.
  6. Przykryj je albo owinąć folią spożywczą, wstaw do zamrażarki.
  7. Mroź co najmniej 6 godzin.
  8. Co godzinę masę dokładnie wymieszaj, ewentualnie zmiksuj, by uniemożliwić powstawanie dużych grudek lodu.

Dodatkowa porada:
Sorbet będzie bardziej puszysty, jeśli po schłodzeniu wymieszasz go z ubitym na pianę białkiem. Jajko trzeba wcześniej dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem.

Zobacz więcej przepisów na upalne dni:

Naleśniki z mascarpone - przepis
Blok lodowy w bezie - przepis
Lody jogurtowo-owocowe - przepis
Lekki obiad na upały - 30 przepisów

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)