Śmietanowiec z truskawkami

Spód ciasta można zrobić z warstwy biszkoptów ułożonych na dnie tortownicy

DRUKUJ PRZEPIS
Śmietanowiec z truskawkami
A. Rogalski
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 40 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 50 dag truskawek
  • pół litra schłodzonej kremówki
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • sok oraz skórka otarta z pomarańczy
  • 3 łyżki żelatyny
  • opakowanie galaretki truskawkowej
Truskawki ze śliwkami pod migdałową kruszonką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Truskawki opłucz, osącz na durszlaku, przekrój na pół. Żelatynę namocz w małej ilości wody, a następnie rozpuść w 1/3 szklanki wrzątku. Przestudź.
  2. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Połącz ze skórką i sokiem z pomarańczy oraz żelatyną. Dodaj połowę truskawek, wymieszaj i przełóż do średniej tortownicy (26 cm). Odstaw do lodówki na 40 minut.
  3. Galaretkę przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu (w upał daj mniej wody, niż w przepisie). Ostudź.
  4. Po wyjęciu z lodówki obłóż śmietanowiec resztą truskawek, polej tężejącą galaretką. Odstaw do lodówki na kolejną godzinę. Kiedy galaretka dobrze zastygnie, udekoruj wiórkami skórki cytrynowej.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)