Smerfny świat

Smaczny i atrakcyjny deser - ucieszy każde dziecko!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Smerfny świat
serwis prasowy Haribo
Liczba porcji: 12
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • paczka Haribo Chamallows Smerfy
  • opakowanie dowolnych babeczek (jeżeli babeczki będą czekoladowe, potrzebne będzie także kakao)
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju
  • 100 ml wody
Krem maślany na boki muffinek:
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki cukru pudru
Daszek:
  • 300g pianek Haribo Chamallows
  • 2-3 łyżki masła
  • 170 g preparowanego ryżu
Krem na dach:
  • 300 ml śmietany 30%
  • opakowanie śmietan-fix
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżeczki soku z rozgniecionych malin lub wiśni, by nadać koloru masie
Przygotowanie:

Jeśli szukasz prawdziwej słodkiej niespodzianki dla swojej latorośli, zaskocz ją wioską Smefrów. Jak ja przygotować? Nie ma nic prostszego.

  1. Podstawą przepisu są babeczki do wykonania jak z przepisu na muffinki z żelkami Haribo.
  2. W tym czasie ubij masło z cukrem pudrem, aż do uzyskania puszystej masy.
  3. Kiedy babeczki są już wystudzone, posmaruj ich boki, zostawiając otwór na drzwi.
  4. Wyrównaj i włóż do lodówki na kilkanaście minut, by krem stężał.
  5. W garnku rozpuść masło.
  6. Następnie dodaj pianki, mieszaj aż do rozpuszczenia i uważaj, by nie przywarły do spodu.
  7. Kiedy pianki się roztopią, dodaj ryż, zestaw z kuchenki i mieszaj przez około 2 minuty.
  8. Zostaw masę do ostygnięcia na ok. 4-5 minut. 
  9. Z masy formuj daszek w kształcie czapki grzyba.
  10. Zostaw do ostygnięcia na ok. 30 minut.
  11. Ubij śmietanę, a w połowie jej ubijania dodaj cukier oraz śmietan-fix.
  12. Kiedy śmietana jest ubita, odłóż 2 łyżki do oddzielnej miseczki.
  13. Do reszty dodaj sok z malin i mieszaj do uzyskania jednolitego koloru.
  14. Gdy daszek z ryżu ostygnie, udekoruj go czerwoną bitą śmietaną.
  15. Z białej śmietany zrób kropki na domku.
  16. Na koniec połóż daszek na muffinku i ustaw obok Haribo Smurfy Chamallows.

Materiały prasowe, Haribo
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)