Słodki wieniec ryżowy

Smakowity deser z dodatkiem marcepanu i owoców.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Słodki wieniec ryżowy
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • szklanka ryżu
  • 20 dag marcepanu
  • 3 łyżki kremówki
  • pomarańcza
  • 20 dag truskawek lub malin
  • 5 dag płatków migdałowych
  • 50 dag wiśni
  • 1/2 szklanki białego półsłodkiego wina lub wiśniówki
  • 4 łyżki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 małe laski cynamonu
  • kilka goździków
  • 1-2 łyżki oleju słonecznikowego
Panna cotta z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na deser ryżowy z owocami!

  1. Ryż opłucz, zalej 3 szklankami wody, dodaj szczyptę soli.
  2. Gotuj, aż wchłonie wodę.
  3. Marcepan pokrój |w kostkę, wraz z kremówką wymieszaj z ciepłym ryżem, najlepiej ubijakiem do ziemniaków.
  4. Pomarańczę umyj, sparz, zetrzyj skórkę.
  5. Obierz, wykrój małe fileciki miąższu.
  6. Truskawki lub maliny rozdrobnij.
  7. Migdały upraż na patelni.
  8. Łyżkę odłóż, resztę z owocami i skórką pomarańczową dodaj do ryżu.
  9. Wymieszaj.
  10. Foremkę w kształcie wieńca nasmaruj olejem, nałóż masę, dociśnij do brzegów.
  11. Chłodź 2 godziny, wyjmij na talerz, posyp migdałami.
  12. Wiśnie wydryluj, zalej alkoholem, wsyp cukier.
  13. Zagotuj, dodaj goździki oraz cynamon.
  14. Gotuj, mieszając, przez 10 minut.
  15. Mąkę dokładnie rozmieszaj w małej ilości wody i dodaj do wiśni.
  16. Mieszając, zagotuj.
  17. Cynamon wyjmij.
  18. Sos podaj do wieńca ryżowego.

Sprawdź inne przepisy na desery:

DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: deserryż
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)