Śliwki w cieście

Śliwki w cieście fot. Fotolia
Śliwki umyć i wysuszyć. Każda śliwę naciąć, wyjąć z niej pestkę, a w jej miejsce wsypać szczyptę cukru wymieszanego z cynamonem. Następnie śliwkę spiąć np. wykałaczką. Do miski wlać mleko, wodę, następnie dodać mąkę pszenną, jajka, oliwę z oliwek i szczyptę soli. Całość zmiksować. Jeżeli ciasto wyjdzie za rzadkie, dodać mąki. Każdą śliwkę oprószyć mąką i zanurzyć w cieście, które nie powinno z niej spływać. Kłaść na gorący głęboki olej i smażyć, aż do zrumienienia się śliwek. Usmażone należy wyciągać na ręcznik papierowy. Po ostudzeniu posypać je obficie cukrem pudrem.
/ 30.08.2018 09:55
Śliwki w cieście fot. Fotolia

Składniki
ok. 12-15 sztuk śliwek węgierek
4 łyżki cukru
1 łyżka cynamonu
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 łyżka oliwy z oliwek
sól


Sposób przygotowania

Śliwki umyć i wysuszyć. Każda śliwę naciąć, wyjąć z niej pestkę, a w jej miejsce wsypać szczyptę cukru wymieszanego z cynamonem. Następnie śliwkę spiąć np. wykałaczką.

Do miski wlać mleko, wodę, następnie dodać mąkę pszenną, jajka, oliwę z oliwek i szczyptę soli. Całość zmiksować. Jeżeli ciasto wyjdzie za rzadkie, dodać mąki.



Każdą śliwkę oprószyć mąką i zanurzyć w cieście, które nie powinno z niej spływać. Kłaść na gorący głęboki olej i smażyć, aż do zrumienienia się śliwek. Usmażone należy wyciągać na ręcznik papierowy.

Po ostudzeniu posypać je obficie cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA