Przygotowanie: 45 min
Składniki na 12 porcji:
- 30 dag kruchych ciasteczek lub herbatników petit beurre (ale nie krakersów)
- 10 dag masła
- 2–3 łyżki kwaśnej śmietany
Na masę serową:
- 60 dag mielonego białego sera
- 10 dag masła
- 25 dag cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 żółtka
- 1 budyń śmietankowy
- 3/4 szklanki mleka
- 30 dag czarnych jagód
- skórka otarta z 1 cytryny
Na wierzch:
- 1 galaretka truskawkowa
- 10 dag czarnych jagód
- bita śmietana
Sposób wykonania:
1. Herbatniki pokrusz, utrzyj z miękkim masłem i śmietaną. Włóż do tortownicy o średnicy 26–28 cm i ugnieć łyżką, formując spód sernika. Wstaw do lodówki.
2. Przygotuj masę serową: ser zmiksuj z miękkim masłem, cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami i skórką cytrynową. Dodaj proszek budyniowy rozrobiony w mleku.
3. Masę serową przełóż do płaskiego rondla i mieszając, zagotuj. Gotuj na małym ogniu, nie przerywając mieszania, aż masa zacznie gęstnieć. Uważaj, by jej nie przypalić! Zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia. Wymieszaj z jagodami.
4. Masę serową przełóż do tortownicy na herbatnikowy spód. Wyrównaj wierzch i odstaw do lodówki do zastygnięcia.
5. Przygotuj galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu z nieco mniejszą ilością wody. Odstaw do zastygnięcia.
6. Po wyjęciu z lodówki posyp sernik jagodami i zalej tężejącą galaretką. Kiedy zastygnie, udekoruj bitą śmietaną.