Sernik z serem pleśniowym

Wyjątkowo aksamitna konsystencja!

Weronika Kwaśniak / 7 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Sernik z serem pleśniowym
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 30 dag sera twarogowego
  • 10 dag sera pleśniowego Blue
  • 10 dag śmietany 18%
  • 8 dag cukru
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • duża dojrzała gruszka
  • orzechy włoskie do dekoracji
Sernik krakowski - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na sernik z serem pleśniowym!

  1. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem.
  2. Papierowy ręcznik złóż poczwórnie i zawiń nim tortownicę.
  3. Zepnij spinaczem i zmocz wodą.
  4. Żółtka oddziel od białek.
  5. W misce blendera wymieszaj śmietanę, ser pleśniowy, żółtka i obraną, pokrojoną gruszkę.
  6. Wszystko dokładnie zmiksuj.
  7. Białka ubij na sztywną pianę z cukrem.
  8. W dużej misce wymieszaj ser z masą z blendera, dodaj mąkę ziemniaczaną i na koniec ubitą pianę z białek.
  9. Masę serową przełóż do przygotowanej tortownicy i wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C.
  10. Po tym czasie zmniejsz temperaturę piekarnika do 160 stopni C, jeszcze raz mocno skrop papier na ściankach tortownicy i piecz jeszcze 50 minut.
  11. Upieczone ciasto wystudź w uchylonym piekarniku.
  12. Przed podaniem udekoruj orzechami.

Zobacz więcej przepisów na muffiny:

Babeczki bezowe - przepis
Babeczki z ciasta filo - przepis
Babeczki serowe - przepis
Babeczki malinowe - przepis

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
J/3 miesiące temu
H