Sernik z morelami

Serniczek do kawki...

Sernik z morelami
Składniki:
Na ciasto:
- 15 dag mąki
- 2 łyżki kakao
- 10 dag masła
- 5 dag cukru
- 1 łyżka śmietany
- 1 żółtko
- szczypta soli
Na masę:
- 75 dag twarogu
- 5 dag masła
- 6 jajek
- szklanka cukru pudru
- cukier waniliowy
- kilka moreli lub brzoskwiń z puszki


Masło posiekać z mąką i cukrem. Dodać śmietanę, żółtko i szczyptę soli, wymieszać. Odłożyć 1/4 masy. Do pozostałej dodać kakao, wyrobić. Ze składników bez kakao też zarobić ciast. Ciasta schłodzić. Na masę ser przepuścić 2 razy przez maszynkę. Zmiksować z masłem. Żółtka ubić z cukrem pudrem i waniliowym. Dodawać do niej stopniowo twaróg, dokładnie połączyć. Delikatnie wymieszać z pianą z białek i kawałkami moreli. Z ciemnego ciasta odłożyć 1/4. Resztę rozwałkować na dość cienki placek, wyłożyć nim dno tortownicy. Ponakłuwać widelcem. Piec około 10 minut w 200ºC. Na ciasto wyłożyć masę serową. Posypać pozostałym, startym ciastem ciemnym i jasnym. Sernik piec godzinę w 180ºC.
Tagi: ciastadesery
Śmietanowiec z galaretką - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)