Sernik z czekoladą

Kuszące i delikatne ciasto.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Sernik z czekoladą
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg białego sera
  • kostka masła
  • cukier wanilinowy
  • szklanka cukru
  • 8 żółtek
  • budyń śmietankowy
  • 8 białek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • gorzka czekolada
  • 2 łyżki masła
Sernik krakowski - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na sernik z czekoladą!

  1. Biały ser, masło, cukier, cukier wanilinowy, żółtka i budyń umieść w misce i utrzyj blenderem lub mikserem.
  2. Białka ubij na sztywną pianę.
  3. Dodaj do masy sernikowej razem z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszaj.
  4. Formę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż przygotowaną masę.
  5. Piecz ok. 40 min w 180°C.
  6. Czekoladę połam na kawałki.
  7. Umieść w rondelku razem z masłem.
  8. Rozpuść od czasu do czasu, mieszając.
  9. Polewą posmaruj wystudzony sernik, schłodź.

Sprawdź inne przepisy na sernik:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)