Sernik z czarną porzeczką

Czarne porzeczki w nowej deserowej odsłonie!

DRUKUJ PRZEPIS
Sernik z czarną porzeczką
A. Rogalski
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 240 min
Ilość kalorii: 300 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 21 dag ciasta francuskiego w kawałku (1/2 opak.)
  • 2 szklanki czarnej porzeczki
  • szklanka kremówki
  • 30 dag mielonego białego sera
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki mleka
  • skórka otarta z pomarańczy
  • galaretka w kolorze szafirowym
  • suchy groch
Sernik krakowski - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Ciasto złożyć na pół i rozwałkować do wielkości foremki o boku 20 cm. Nakłuć widelcem, przykryć pergaminem, wsypać suchy groch i piec 25 min (200°C). Usunąć groch i papier i piec 20 min.
  2. Kremówkę ubić. Ser utrzeć z cukrem pudrem. Dodać szklankę porzeczek i szybko wymieszać mikserem, aby kilka owoców lekko zabarwiło ser. Żelatynę namoczyć w mleku i rozpuścić na parze, ostudzić, wymieszać z serem. Dodać kremówkę. Masę przełożyć na upieczony spód. Chłodzić godzinę.
  3. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku, ostudzić. Resztę owoców rozłożyć na serze i polać tężejącą galaretką. Chłodzić 2 godz.
  4. Serowiec można posypać płatkami migdałowymi.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)