Sernik z agrestem

Wypróbuj przepis na sernik z agrestem. Koniecznie!

DRUKUJ PRZEPIS
Sernik z agrestem
FOOD-PICURES
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:

  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 8 dag cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Na masę serową:

  • 75 dag mielonego białego sera (najlepiej tłustego)
  • 5 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka skórki otartej  z cytryny
  • 25 dag agrestu
Sernik krakowski - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Z podanych składników zagnieć kruche ciasto, schłodź.
  2. Agrest dokładnie umyj, osącz, usuń szypułki i ogonki.
  3. Ciasto rozwałkuj, wyłóż nim dno i boki prostokątnej formy, ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C i upiecz na rumiano (ok. 20 min).
  4. Masło utrzyj z cukrem dodając kolejno żółtka. Białka ubij na sztywną pianę. Ser zmiksuj z otartą skórką i z masą żółtkową. Delikatnie wymieszaj z pianą z białek.
  5. Ciasto przykryj 1/3 masy serowej, posyp agrestem. Przykryj, pozostałą masą, wyrównaj. Piecz ok. 50 min w 180 st. C.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)