Sernik wiedeński z brzoskwiniami

Sernik wiedeński najlepiej smakuje upieczony na cienkim spodzie z półkruchego ciasta. Wierzch sernika możesz posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

DRUKUJ PRZEPIS
Sernik wiedeński z brzoskwiniami
A. Rogalski
Liczba porcji: 18
Czas wykonania: 100 min
Ilość kalorii: 250 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
Spód:
  • 20 dag mąki
  • 12 dag masła
  • 5 dag cukru
  • żółtko
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • sól

Masa serowa:
  • 70 dag tłustego mielonego twarogu
  • 6 jajek
  • 25 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 płaskie łyżki kaszy manny
  • 10 dag rodzynek
  • duża puszka brzoskwiń
  • kieliszek rumu
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Oraz:
  • masło i tarta bułka do formy

Do dekoracji:
  • cząstki pomarańczy
  • wiśnie kandyzowane
  • cukier puder
Sernik krakowski - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiej ze szczyptą soli. Obłóż pokrojonym masłem i posiekaj. Dodaj cukier, żółtko, śmietanę i szczyptę soli. Składniki posiekaj i  zagnieć ciasto. Uformuj w kulę, zawiń i chłodź 30 min.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty kogel-mogel. Dodaj twaróg, kaszę manną, umyte rodzynki skropione rumem i posiekaną skórkę pomarańczową. Na koniec wymieszaj z ubitymi na pianę białkami.
  3. Tortownicę (o średnicy 28–30 cm) wysmaruj masłem i posyp tartą bułką. Schłodzone ciasto rozwałkuj cienko na placek o średnicy tortownicy, przenieś na wałku i ułóż na dnie przygotowanej tortownicy. Połowę masy serowej włóż na warstwę ciasta i ułóż na niej cząstki brzoskwiń. Przykryj resztą masy serowej i wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 170 stopni i piecz około godziny. Jeżeli wierzch za mocno się rumieni, przykryj pergaminem. Ostudź, posyp cukrem pudrem. Udekoruj owocami.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)