Przygotowanie: 60 min
Składniki 8–10 porcji:
- 80 dag homogenizowanego serka waniliowego
- szklanka śmietany kremówki
- 50 dag mrożonych truskawek
- 20 dag mrożonych malin
- puszka brzoskwiń
- 1 cytryna
- 2 galaretki pomarańczowe
- 1 galaretka truskawkowa
- torebka cukru waniliowego
- 3 paczki herbatników petit beurre (nie krakersy!)
- 20 g żelatyny
- pół kostki masła
- kieliszek ajerkoniaku
Sposób wykonania:
1. Brzoskwinie osącz z zalewy, pokrój na kawałki. Truskawki i maliny rozmroź i osącz. Większe truskawki pokrój na kawałki, maliny zostaw w całości.
2. Serek waniliowy zmiksuj z żelatyną rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącej zalewy z brzoskwiń. Wymieszaj z kremówką ubitą z cukrem waniliowym, sokiem wyciśniętym z cytryny oraz skórką otartą z cytryny.
3. Herbatniki pokrusz, utrzyj z miękkim masłem i likierem jajecznym, wyłóż na spód tortownicy, mocno ugnieć, wstaw do lodówki. Kolorowe galaretki przygotuj oddzielnie, biorąc 1/3 szklanki wrzątku mniej, niż podano w przepisie na opakowaniach. Dokładnie wmieszaj, aż galaretki całkowicie się rozpuszczą. Odstaw do ostudzenia
4. Do przygotowanej tortownicy włóż połowę masy serowej. Wstaw na kilkanaście minut do lodówki. Kiedy warstwa stężeje, posyp ją malinami i zalej tężejącą galaretką truskawkową. Odstaw do zastudzenia. Po zakrzepnięciu warstwy czerwonej galaretki przykryj ją resztą sera. Na wierzchu ułóż brzoskwinie i truskawki. Owoce zalej pomarańczową galaretką. Sernik wstaw do lodówki na kilka godzin.