Sernik na zimno z bakaliami i galaretką

Sernik przygotuj dzień przed podaniem!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Sernik na zimno z bakaliami i galaretką
serwis prasowy Bakalland
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • pół kilograma tłustego sera mielonego
  • 13 dag masła
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • torebka cukru wanilinowego
  • bakalie według uznania - orzechy, rodzynki, migdały
  • owoce do dekoracji - np. truskawki
  • 3 galaretki cytrynowe
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • bułka tarta do wysypania tortownicy
Sernik krakowski - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na sernik na zimno z bakaliami!

  1. Rozpuść galaretkę w 2/3 szklanki wrzącej wody z czajnika.
  2. Utrzyj masło. Gdy będzie już miękkie, dodaj po łyżce cukier puder, potem żółtka z 4 jaj, z czego 2 białka zachowaj na później.
  3. Ucieraj masę 15 minut.
  4. Dodaj torebkę cukru wanilinowego.
  5. Do utartej masy dodawaj po łyżce biały ser oraz krzepnącą żółtą galaretkę.
  6. Ubij 2 białka na sztywną pianę i dodaj pianę razem z bakaliami do masy serowej.
  7. Delikatnie mieszaj od góry do dołu, tak żeby nie rozbić delikatnej piany z białek.
  8. Masę wlej do tortownicy o średnicy 24 cm - na wysmarowany masłem i oprószony bułką tartą spód.
  9. Wstaw sernik do lodówki.
  10. Po ok. 2 godzinach wierzch sernika powinien nieco stężeć, gdy już stężeje, przystąp do dekoracji.
  11. Rozpuść 2 galaretki w 3 szklankach wody i odstaw do ostygnięcia.
  12. Na desce przygotuj owoce do dekoracji.
  13. Ułóż owoce na serniku, zalej chłodną galaretką i wstaw z powrotem do lodówki.
  14. Sernik przygotuj dzień przed podaniem, ponieważ potrzebuje czasu do stężenia.
Materiały prasowe, Bakalland

Sprawdź inne przepisy na letnie desery:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)