Sernik na zimno na pełnoziarnistym spodzie

Herbatniki najłatwiej pokruszysz, jeśli włożysz je do bawełnianego woreczka lub plastikowej torebki i będziesz je mocno ugniatać wałkiem do ciasta.

DRUKUJ PRZEPIS
Sernik na zimno na pełnoziarnistym spodzie
A. Rogalski
Liczba porcji: 16
Czas wykonania: 340 min
Ilość kalorii: 360 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 20 dag pełnoziarnistych herbatników
  • 15 dag masła
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 75 dag mielonego twarogu
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 5 żółtek
  • 20 dag cukru
  • cukier wanilinowy
  • 250 ml kremówki
  • pół szklanki malin
  • 50 dag truskawek
Truskawki ze śliwkami pod migdałową kruszonką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Herbatniki pokrusz, wymieszaj z roztopionym masłem. Masą wyłóż spód tortownicy, ubij łyżką. Schłodź.
  2. Żelatynę rozpuść w 2 łyżkach wody, ostudź. Galaretki rozpuść w 750 ml gorącej wody.
  3. Żółtka ubijaj z cukrem i cukrem wanilinowym, dodając stopniowo podgrzaną śmietankę, schłodź.
  4. 1/3 truskawek zmiksuj, przetrzyj. Masę zmiksuj z twarogiem, podziel na 2 części. Jedną wymieszaj z truskawkami i 2/3 żelatyny, drugą z pozostałą żelatyną. Masy wyłóż na kruchy spód, wymieszaj, zastudź.
  5. Na wierzchu sernika ułóż maliny i pokrojone truskawki. Zalej je tężejącą galaretką, zastudź.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)