POLECAMY

Sernik na zimno

Ser i masło podzielić na 3 części. W 3 naczyniach rozpuścić po 1 galaretce zmniejszając o połowę ilość wody (względem tej podanej w przepisie galaretki) i dodając do każdej o 1 łyżkę stołową cukru więcej niż w przepisie galaretki. Do miksera włożyć rozmiękczoną porcję masła i pokruszoną jedna porcję sera. Miksować wlewając cienkim strumieniem wystudzoną galaretkę. Na wyłożone herbatnikami dno tortownicy wylać przygotowaną masę i odstawić do lodówki aby stężało. Podobnie postąpić z pozostałymi dwoma galaretkami, pamiętając aby wylewać je na dobrze stężałą poprzednią warstwę. Na wierzch wylać samą galaretkę.

Składniki

  • 75 dag (3 kostki) sera białego
  • 3/4 kostki masła
  • 4 opakowania galaretek o kontrastowych barwach
  • 3 łyżki cukru
  • herbatniki do wyłożenia dna tortownicy

Sposób przygotowania

Ser i masło podzielić na 3 części.

W 3 naczyniach rozpuścić po 1 galaretce zmniejszając o połowę ilość wody (względem tej podanej w przepisie galaretki) i dodając do każdej o 1 łyżkę stołową cukru więcej niż w przepisie galaretki.

Do miksera włożyć rozmiękczoną porcję masła i pokruszoną jedna porcję sera. Miksować wlewając cienkim strumieniem wystudzoną galaretkę.

Na wyłożone herbatnikami dno tortownicy wylać przygotowaną masę i odstawić do lodówki aby stężało. Podobnie postąpić z pozostałymi dwoma galaretkami, pamiętając aby wylewać je na dobrze stężałą poprzednią warstwę.

Na wierzch wylać samą galaretkę.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/7 lat temu
super - łatwe i zawsze wychodzi;)
/6 lat temu
Jak ja zrobiłam ten placek na Dzien Babci do przedszkola córki ,to był jedy placek jaki zniknął w całości .Mam ten przepis już bardzo długo z gazety ,często go robię bo zawsze smakuje :)