Sernik na biszkoptach - przepis

Do sera dodaj kandyzowaną skórkę pomarańczy

fot. A. Rogalski
Przygotowanie: 45 min

Składniki 10–12 porcji:
- 80 dag mielonego tłustego twarogu
- 6 jajek
- pół szklanki śmietany
- 25 dag cukru
- torebka cukru waniliowego
- torebka budyniu waniliowego
- łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 10 dag rodzynek

Dodatki:
- 1 paczka podłużnych biszkoptów szampańskich
- biała i ciemna polewa czekoladowa

Sposób wykonania:
1. Rodzynki umyj, osącz, osusz. Twaróg zmiksuj ze śmietaną. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na białą puszystą masę. Wsyp proszek budyniowy, dokładnie wymieszaj i dodaj do sera razem ze skórką otartą z cytryny. Masę dokładnie zmiksuj. Po zmiksowaniu wrzuć rodzynki. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj.

2. Na dnie prostokątnej formy ułoż warstwę biszkoptów. Wlej na nie masę serową, wyrównaj łopatką wierzch.

3. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Piecz ok. 50 minut. Po ostudzeniu udekoruj polewą czekoladową.
Tagi: ciastasernikdesery
SKOMENTUJ (0)
Sernik w malinowej glazurze - Kasia gotuje z Polki.pl
KOMENTARZE (0)