Sernik morelowy

Sernik morelowy stanie się hitem twoich deserów!

DRUKUJ PRZEPIS
Sernik morelowy
A. Rogalski
Liczba porcji: 12
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 320 kcal
Poziom trudności: trudny
Składniki:

Na ciasto:

  • 3 jajka
  • 5 dag cukru pudru
  • 7 dag mąki
  • szczypta proszku do pieczenia

Na masę owocową do sernika morelowego:

  • 75 dag moreli
  • 15 dag cukru
  • 1 łyżka żelatyny

Na masę serową:

  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 50 dag mielonego twarogu
  • 15 dag cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • 2 żółtka
  • łyżka likieru brzoskwiniowego
  • 200 ml kremówki
Truskawkowy tort marzenie - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Jajka ubij na parze z cukrem pudrem. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem, delikatnie wymieszaj. Ciasto na tort morelowy przełóż do tortownicy. Piecz ok. 20 min w temp. 180 st. C, wystudź.
  2. Morele pokrój, wsyp do rondla, podlej odrobiną wody. Dodaj cukier, rozgotuj, przetrzyj przez sito. Masę wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną, wyłóż na ciasto, zastudź.
  3. Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach wrzątku. Twaróg utrzyj z cukrem pudrem, wanilinowym, żółtkami i likierem. Połącz z ubitą śmietanką i żelatyną, wylej na masę owocową, zastudź.
  4. Tort morelowy udekoruj według uznania.
DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: tortmoreledeserlikierciasta
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)