Sernik miętowy na zimno

Pyszny i orzeźwiający deser o nietypowym smaku!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Sernik miętowy na zimno
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 12
Czas wykonania: 30 min
Ilość kalorii: 370 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 4 żółtka
  • 10 dag cukru
  • 50 dag serka mascarpone
  • pół czekolady deserowej
  • 3 garści listków mięty
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 100 ml soku jabłkowego
  • kieliszek żubrówki
Ciasto Rafaello bez pieczenia - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na miętowy sernik na zimno!

  1. Tortownicę wyłóż folią spożywczą.
  2. Na dnie ułóż biszkopty.
  3. Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach wody, ostudź.
  4. Żółtka utrzyj na parze z cukrem.
  5. Połącz z serkiem, startą czekoladą i 1/3 drobno posiekanych listków mięty.
  6. Wymieszaj z ubitą kremówką i 3/4 żelatyny.
  7. Masę wyłóż na biszkopty, zastudź.
  8. Sok zagotuj z garścią posiekanych listków mięty.
  9. Przecedź, wystudź.
  10. Połącz z żubrówką i pozostałą żelatyną.
  11. Resztę listków ułóż na serniku, zalej tężejącą galaretką, zastudź.

Sprawdź inne przepisy na serniki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/2 lata temu
Wlasnie zrobilam i jakas masakra.Na rysunku inne ciasto.Dalam wedlug przepisu wszystkie skladniki i kolejnosc tez byla ok. Kto podaje te przepisy ? Czyzby mister Sowa ???
/2 lata temu
pyszny na upały, mniam
/2 lata temu
ciekawy pomysł na sernik, chociaż ja do masy używam twarożku sernikowego np. z Lidla jest dobry.