Sernik krakowski

Kultowy wypiek na wiele okazji!

Weronika Kwaśniak / 9 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Sernik krakowski
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • jajko  
  • szczypta soli
  • lukier

Masa:

  • 80 dag tłustego twarogu
  • szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 100 ml kremówki
  • budyń waniliowy
  • 10 dag rodzynek
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Sernik krakowski - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić sernik krakowski!

  1. Z podanych składników zagnieć kruche ciasto, odkrój 1/3.
  2. Obie części schłodź.
  3. Twaróg zmiel, zmiksuj z cukrem, żółtkami, kremówką i budyniem.
  4. Wymieszaj z bakaliami i pianą z białek.  
  5. Większy kawałek ciasta rozwałkuj.
  6. Wyłóż nim dużą blachę.
  7. Nałóż masę serową.
  8. Pozostałe ciasto rozwałkuj, pokrój w paski.
  9. Ułóż z nich kratkę na masie serowej.
  10. Piecz godzinę w 190°C.
  11. Wystudź, polukruj.

Zobacz więcej przepisów na pyszne ciasta:

Jak zrobić snickersa?
Jak zrobić serową stefankę?
Ciasto kajmakowo-miodowe
Jak zrobić napoleonkę?
Ciasta wielkanocne

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)