Sernik jagodowy na kruchym spodzie - przepis

Sernik jagodowy na kruchym spodzie - sprawdź przepis na puszysty sernik!
/ 30.01.2011 10:50
DRUKUJ PRZEPIS
Sernik jagodowy na kruchym spodzie - przepis fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 30 dag kruchych herbatników
  • 10 dag masła
  • 2–3 łyżki kwaśnej śmietany

Masa:

  • 60 dag białego sera
  • 10 dag masła
  • 25 dag cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • budyń śmietankowy
  • 3/4 szklanki mleka
  • 30 dag jagód
  • skórka otarta z cytryny

Na wierzch:

  • galaretka truskawkowa
  • 10 dag jagód
  • bita śmietana
Przygotowanie:
  1. Herbatniki pokrusz i utrzyj z masłem i śmietaną. Włóż na dno tortownicy i odstaw do schłodzenia. Ser zmiksuj z masłem, cukrem i cukrem waniliowym oraz żółtkami i skórką cytrynową. Dodaj budyń rozrobiony w mleku.
  2. Masę serową gotuj na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć. Ostudź i wymieszaj z jagodami. Przełóż do tortownicy. Odstaw do lodówki. Przygotuj galaretkę z nieco mniejszą ilością wody niż w przepisie.
  3. Po wyjęciu tortownicy z lodówki, wierzch sernika posyp jagodami i zalej lekko tężejącą galaretką. Odstaw do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA