Rurki z kremem czekoladowym

Warto wzbogacić krem odrobiną likieru!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Rurki z kremem czekoladowym
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 16
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 10 dag masła
  • żółtko
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • szczypta soli
  • jajko do posmarowania
  • cukier perlisty do posypania
Krem:
  • 20 dag masła
  • 30 dag kremu czekoladowo-orzechowego do smarowania pieczywa
  • 4 łyżki likieru czekoladowego
Śmietanowiec z galaretką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na rurki z kremem czekoladowym!

  1. Z mąki, masła, żółtek, śmietany i soli zagnieć ciasto.
  2. Owiń je dokładnie w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 2 godziny.
  3. Metalowe foremki do pieczenia rurek lekko natłuść masłem. 
  4. Schłodzone ciasto rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na grubość 3-4 mm.
  5. Wytnij z niego długie paski szerokości 1,5-2 cm.
  6. Paski ciasta nawiń na foremki, tak aby lekko nachodziły na siebie.
  7. Wierzch rurek posmaruj jajkiem wymieszanym z łyżką wody, a następnie posyp cukrem perlistym.
  8. Rurki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Piecz na jasnozłoty kolor (około 15 minut) w temperaturze 180 stopni.
  10. Lekko przestudź i usuń metalowe rurki.
  11. Miękkie masło utrzyj na puch.
  12. Cały czas miksując, dodaj krem czekoladowo-orzechowy i likier.
  13. Masą napełnij rurki.

Zobacz też przepisy na ciasta:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)