Rurki z kremem

Słodkie i bardzo kuszące!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Rurki z kremem
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 20 dag masła
  • 2 duże żółtka
  • szklanka śmietany 18%
  • szczypta soli
  • jajko
  • cukier perlisty do posypania
Krem:
  • 2 szklanki kremówki
  • 50 dag serka mascarpone
  • 4-6 łyżek cukru pudru
  • 4-6 łyżek likieru jajecznego lub malibu
Ptysie z kremem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na rurki z kremem!

  1. Z mąki, masła, żółtek, śmietany i soli zagnieć ciasto, schłodź.
  2. Foremki natłuść masłem.
  3. Ciasto cienko rozwałkuj.
  4. Pokrój w długie paski szerokości 1,5-2 cm.
  5. Paski ciasta nawijaj na metalowe rurki, tak by ciasto lekko nachodziło na siebie.
  6. Posmaruj jajkiem wymieszanym z łyżką wody, posyp cukrem.
  7. Rurki ułóż na blasze, wyłożonej pergaminem.
  8. Piecz na jasnozłoty kolor w 180°C.
  9. Przestudź, zdejmij z metalowych rurek.
  10. Kremówkę ubij na sztywno.
  11. Mascarpone utrzyj z cukrem pudrem, połącz z kremówką i alkoholem.
  12. Masę przełóż do szprycy i nadziej rurki.

Zobacz inne przepisy na karnawałowe pyszności:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)