Rurki francuskie z kremem i malinami

Zamiast malin możesz użyć np. wiśni lub jagód.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Rurki francuskie z kremem i malinami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 45 min
Ilość kalorii: 200 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 płaty ciasta francuskiego (10 na 20 cm)
  • jajko
  • 3 łyżeczki cukru brązowego
  • szklanka kremówki 36%
  • łyżka cukru pudru
  • 3/4 szklanki malin
  • 2 łyżki nalewki malinowej
Śmietanowiec z galaretką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na rurki francuskie z kremem!

  1. Każdy płat ciasta pokrój na 5 wąskich pasków.
  2. Paski rozwałkuj, aby otrzymać cienkie długie kawałki ciasta.
  3. Na metalowe foremki - tulejki nawijaj paski, tak aby kolejne warstwy ciasta lekko na siebie nachodziły.
  4. Z obydwu stron pozostaw wolne kawałki tulejki.
  5. Foremki z ciastem ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Posmaruj jajkiem wymieszanym z łyżką wody, posyp cukrem.
  7. Piecz 20 min w temp. 220 st. C, wystudź.
  8. Delikatnie naciskając szerszą część tulejki, zdejmij z nich rurki.
  9. Kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
  10. Maliny rozgnieć z nalewką, połącz ze śmietaną.
  11. Krem przełóż do szprycki i napełnij nim rurki.
  12. Od razu podawaj.

Sprawdź inne przepisy na desery:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)