Rożki francuskie z serem i bakaliami

Polecamy zwłaszcza z rodzynkami i orzechami laskowymi!

Weronika Kwaśniak / 10 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Rożki francuskie z serem i bakaliami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (42 dag)
  • 5 dag twarogu
  • 2 cukry waniliowe
  • 5 dag orzechów włoskich lub laskowych
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki posiekanych wisienek kandyzowanych
  • 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
  • 2 żółtka
Ptysie z kremem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na rożki z ciasta francuskiego z serem i bakaliami!

  1. Ciasto lekko rozmroź, potnij w spore kwadraty (około 7 cm).
  2. Bakalie i orzechy posiekaj.
  3. Ser utrzyj z żółtkiem i cukrem, dodaj bakalie.
  4. Masę rozłóż na kawałkach ciasta, złóż, by powstały trójkątne rożki, zlep brzegi.
  5. Ciastka poukładaj na blasze, posmaruj żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka.
  6. Piecz przez około 20 minut w temperaturze 220 stopni C.

Zobacz więcej przepisów na karnawałowe smakołyki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)