Ciasto-rozeta z czekoladą

Rozeta z czekoladą to efektowne i naprawdę pyszne ciasto!

Weronika Kwaśniak / miesiąc temu
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasto-rozeta z czekoladą
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag mąki
  • 7 g suszonych drożdży
  • 3 jajka
  • 10 dag cukru
  • 100 ml mleka
  • 5 dag masła
  • skórka otarta z cytryny
  • cukier waniliowy
  • 100 g czekolady
  • 2-3 łyżki śmietanki kremówki
  • żółtko
Ciasto Rafaello bez pieczenia - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na rozetę z czekoladą! To drożdżowe ciasto, które smakuje i wygląda po prostu obłędnie. Jeśli masz ochotę, wierzch możesz posypać cukrem pudrem, cynamonem lub przyprawą do piernika.

  1. Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z drożdżami.
  2. Dodaj cukier, cukier waniliowy i startą skórkę cytrynową.
  3. Wbij pojedynczo jajka i dolewając mleko, wyrabiaj na gładkie ciasto.

Sernik migdałowo-czekoladowy - przepis

  1. Masło roztop i przestudź.
  2. Pod koniec wyrabiania ciasta, dodaj masło.
  3. Odstaw, aż ciasto urośnie i podwoi objętość.
  4. Rozwałkuj na dość cienki kwadrat.
  5. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej razem z kremówką.

Tarta serowa w czekoladzie - przepis

  1. Ciasto posmaruj cienko czekoladą, a potem zwiń w rulon.
  2. Rulonik potnij na około pięciocentymetrowe kawałki.
  3. Tortownicę lub inną okrągłą formę wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Rulony ułóż pionowo obok siebie w formie. Odstaw, aby jeszcze troszkę wyrosły.
  5. Posmaruj z wierzchu żółtkiem.
  6. Piecz przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)