Rolada z kremem czekoladowym

Zachwyć się smakiem pysznej rolady z klasycznego, biszkoptowego ciasta.

DRUKUJ PRZEPIS
Rolada z kremem czekoladowym
A. Rogalski
Liczba porcji: 8
Poziom trudności: średni
Składniki:

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 10 dag cukru
  • cukier wanil.
  • 10 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Krem:

  • szklanka kremówki 36-proc.
  • 20 dag czekolady deserowej
  • 2 łyżki masła
  • łyżka rumu
Babka-zebra na Boże Narodzenie - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Żółtka utrzyj z cukrami i 4 łyżkami wrzątku. Dodaj pianę z białek i obie mąki.
  2. Ciasto rozsmaruj na pergaminie, piecz 12 min (180 st.). Ostudź, zdejmij pergamin.
  3. Kremówkę podgrzej i rozpuść w niej połamaną czekoladę. Krem ostudź, wymieszaj z masłem i rumem.
  4. Ciasto posmaruj kremem, zwiń w roladę. Schłodź, udekoruj np. cukrem pudrem i wiórkami czekolady.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)