Rolada czekoladowa

Oblana pyszną polewą!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Rolada czekoladowa
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 10 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 4 jajka
  • 4 łyżki kakao
Na krem:
  • 25 dag masła
  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 3 żółtka
  • 10 dag cukru
Rogaliki z malinami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na roladę czekoladową!

  1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.
  2. Następnie zmniejsz obroty miksera i ciągle ubijając, dodaj żółtka, mąkę i kakao.
  3. Ciasto wylej na dużą płaską blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź.
  4. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 10 minut w  temp. 180 st. C.
  5. Ciepłe ciasto wyjmij z pieca, odklej papier, przykryj wilgotną bawełnianą ściereczką i zwiń w roladę.
  6. Odłóż do wystygnięcia.
  7. Czekoladę rozpuść na parze z odrobiną śmietanki.
  8. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puch, a następnie wymieszaj z rozpuszczoną czekoladą.
  9. Wystudzone ciasto rozwiń, usuń papier i ściereczkę, posmaruj połową kremu.
  10. Ponownie zwiń w roladę i ułóż miejscem sklejenia pod spód.
  11. Resztą kremu posmaruj całą roladę.
  12. Ciasto włóż na godzinkę do lodówki.

Sprawdź inne przepisy na desery:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
ania/2 lata temu
Pyszności, polecam również roladę bezową z musem truskawkowym (,kuchnia lidla,), pychota :)