Rogaliki z powidłami

Z półkruchego ciasta!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Rogaliki z powidłami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 30 dag mąki  
  • 20 dag masła  
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka  
  • łyżka gęstej śmietany  
  • szczypta soli  
  • słoiczek powideł śliwkowych  
  • jajko  
  • gruby cukier do posypania
Śmietanowiec z galaretką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić półkruche rogaliki!

  1. Mąkę posiekaj ze schłodzonym pokrojonym na kawałki masłem.
  2. Rozkrusz w palcach.  
  3. Dodaj cukier puder, żółtka, śmietanę i szczyptę soli.
  4. Wymieszaj, zagnieć ciasto.
  5. Zawiń je w folię, schłodź.
  6. Ciasto rozwałkuj na grubość 1/2 cm.
  7. Pokrój w trójkąty.
  8. Każdy posmaruj powidłami, zwiń w rulon, wygnij w rogalik.
  9. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Posyp cukrem.
  11. Piecz w temperaturze 200 stopni C, aż ciasto ładnie się zrumieni.

Zobacz też przepisy na babeczki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/rok temu
jak zrobić półkruche rogaliki z drożdżami