Rogaliki z orzechami

Pulchne, aromatyczne i chrupiące: oto pyszne rogaliki z orzechami!

Weronika Kwaśniak / 2 miesiące temu
DRUKUJ PRZEPIS
Rogaliki z orzechami
www.beatapolatynska.pl/licencja
Liczba porcji: 16
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:

  • 17 dag mąki
  • 2,5 dag masła
  • 6 dag cukru
  • cukier wanilinowy
  • 50 ml mleka
  • jajko
  • 1 dag drożdży
  • szczypta soli

Na masę orzechową:

  • 10 dag posiekanych orzechów laskowych
  • 5 dag cukru
  • jajko
  • 2 łyżki wody
Ciasto z kajmakiem i jabłkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na rogaliki z orzechami! Ten wypiek smakuje wszystkim. Jest idealnym pomysłem na drugie śniadanie lub podwieczorek. Ja uwielbiam je jeść w towarzystwie... masła orzechowego.

  1. Drożdże rozpuść w mleku. Powinno być ciepłe, ale nie gorące!
  2. Mąkę przesiej z cukrem, solą i cukrem wanilinowym.
  3. Dodaj rozpuszczone drożdże, jajko i masło.
  4. Wszystko wymieszaj.

Co zrobić z orzechów włoskich - 30 przepisów

  1. Zagnieć na gładkie ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce, aby podrosło.
  2. Orzechy wymieszaj z cukrem i roztrzepanym jajkiem.
  3. Gdy ciasto podrośnie, zagnieć je ponownie, podziel na 2 części i z każdej zrób kulę.
  4. Każdą z porcji ciasta rozwałkuj na placek i potnij na 8 trójkątów.

Tarta orzechowa - przepis

  1. Trójkąty posmaruj masą orzechową i zwiń. Formując, nadawaj im kształt rogali.
  2. Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia.
  3. Wstaw do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika i piecz około 15 minut.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)