Rogaliki z ciasta francuskiego z serem

Kruche i delikatne - idealne na drugie śniadanie!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Rogaliki z ciasta francuskiego z serem
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 45 min
Ilość kalorii: 310 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 płaty ciasta francuskiego 10 x 20 cm
  • 30 dag sera białego
  • 2-3 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki cukru brązowego lub waniliowego
  • jajko
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • szczypta cynamonu
Rogaliki z malinami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 5 min. Osącz.
2. Ser wymieszaj z żółtkiem, rodzynkami, cukrem, cynamonem oraz budyniem.
3. Płaty ciasta przekrój wzdłuż dłuższego boku na pół.
4. Na każdym kwadracie ułóż farsz, brzegi zlep i dociśnij widelcem.
5. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Posmaruj białkiem.
7. Piecz 25 min w temperaturze 210°C.
8. Jeśli rożki zbyt szybko zaczną się rumienić, po 15 min zmniejsz temperaturę do 195°C.
9. Rogaliki można podawać na ciepło z lodami.

Przepis Roberta Grotkowskiego z "Poradnika domowego"
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)