POLECAMY

Rogaliki orzechowe

Zamiast rogalików ciasto możesz uformować w ślimaczki.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Rogaliki orzechowe fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 30 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru
  • 12,5 dag masła
  • cukier waniliowy
  • jajko
  • 2 łyżki mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z cytryny

Nadzienie:


  • 20 dag mieszanych orzechów
  • 10 dag cukru pudru
  • 5 dag suszonych moreli
  • 2 jajka
  • miąższ z laski wanilii
  • 2 łyżki kremówki
  • białko do smarowania
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na rogaliki z orzechami!

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto.
  2. Odstaw do lodówki na 30 minut.
  3. Połowę orzechów zmiel, resztę drobno posiekaj.
  4. Morele pokrój.
  5. Orzechy wymieszaj z cukrem pudrem, miąższem wanilii, morelami i kremówką.  
  6. Ciasto rozwałkuj na prostokąt grubości 5 mm.
  7. Posmaruj białkiem. Podziel na pół.
  8. Jedną część ciasta pokrój na 8 prostokątów.
  9. Na każdym połóż część nadzienia, zwijaj tworząc rogaliki.
  10. Resztę nadzienia rozłóż na pozostałym cieście.
  11. Zwiń w roladkę i pokrój na 10 plasterków.
  12. Rogaliki i ślimaczki ułóż na blaszce, posmaruj resztą białka i piecz 20-30 minut w 195°C.

Sprawdź inne przepisy na desery:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/8 miesięcy temu
Na jutrzejszą zabawę sylwestrowa tez będę jutro robić takie rogaliki z gotową masa orzechową, tak posmakowały w święta że trzeba znów robić;)
/8 miesięcy temu
widziałam ostatnio tą masę helio i chyba zrobię coś z nią na święta, chyba tym razem będą babeczki. rogaliki robię czasem na niedzielę. oo część zrobię z masą orzechową a część z makową bo i tak zostanie mi po kupiłam dużą puszkę za ok 5 zł.
/rok temu
uwielbiam rogaliki, ostatnio robiłam z z gotową masą orzechową z kawałeczkami orzechów helio, muszę przyznać że zarówno jakościowo jak i cenowo jest w porządku,stwierdziłam że nie ma co robić samemu jak można kupić dobrą gotową.