Rogaliki orzechowe

Zamiast rogalików ciasto możesz uformować w ślimaczki.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Rogaliki orzechowe
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 30 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru
  • 12,5 dag masła
  • cukier waniliowy
  • jajko
  • 2 łyżki mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z cytryny
Nadzienie:
  • 20 dag mieszanych orzechów
  • 10 dag cukru pudru
  • 5 dag suszonych moreli
  • 2 jajka
  • miąższ z laski wanilii
  • 2 łyżki kremówki
  • białko do smarowania
Sałatka z kapusty pekińskiej - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na rogaliki z orzechami!

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto.
  2. Odstaw do lodówki na 30 minut.
  3. Połowę orzechów zmiel, resztę drobno posiekaj.
  4. Morele pokrój.
  5. Orzechy wymieszaj z cukrem pudrem, miąższem wanilii, morelami i kremówką.  
  6. Ciasto rozwałkuj na prostokąt grubości 5 mm.
  7. Posmaruj białkiem. Podziel na pół.
  8. Jedną część ciasta pokrój na 8 prostokątów.
  9. Na każdym połóż część nadzienia, zwijaj tworząc rogaliki.
  10. Resztę nadzienia rozłóż na pozostałym cieście.
  11. Zwiń w roladkę i pokrój na 10 plasterków.
  12. Rogaliki i ślimaczki ułóż na blaszce, posmaruj resztą białka i piecz 20-30 minut w 195°C.

Sprawdź inne przepisy na desery:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
magdalena/8 miesięcy temu
uwielbiam rogaliki, ostatnio robiłam z z gotową masą orzechową z kawałeczkami orzechów helio, muszę przyznać że zarówno jakościowo jak i cenowo jest w porządku,stwierdziłam że nie ma co robić samemu jak można kupić dobrą gotową.