Recepta na idealny biszkopt

Biszkopt jest podstawą wielu ciast, dlatego tak ważne jest, aby zadbać o idealną konsystencję!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Recepta na idealny biszkopt
Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szklanka mąki pszennej
Śmietanowiec z galaretką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Jak zrobić puszysty biszkopt?

  1. Oddziel białka od żółtek.
  2. Białka ubij mikserem na sztywną, ale puszystą pianę.
  3. Dodawaj stopniowo cukier i powoli miksuj, aż do rozpuszczenia cukru.
  4. Mąkę ziemniaczaną i pszenną przesiej razem z proszkiem do pieczenia.
  5. Do masy białkowej dodaj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz żółtka.
  6. Mieszaj delikatnie, dopóki nie powstanie gładka i puszysta masa.
  7. Blachę lub tortownicę posmaruj tłuszczem. Dno możesz posypać tartą bułką.
  8. Przelej masę do przygotowanej blaszki.
  9. Piecz biszkopt w temperaturze 180 stopni przez 30-45 minut (do tzw. suchego patyczka).
  10. Najlepiej nie wyjmować biszkoptu od razu - przez około 30 minut powinien pozostać w otwartym piekarniku.
  11. Do całkowitego ostygnięcia najlepiej odłożyć na całą noc.

Zobacz też przepisy z truskawkami:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)