POLECAMY

Puszyste i naturalnie słodkie - sprawdź przepisy na racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami to znakomity letni deser, który zyskuje rzeszę fanów nie tylko u najmłodszych smakoszy - sprawdź nasze przepisy!

/ 4 miesiące temu
Puszyste i naturalnie słodkie - sprawdź przepisy na racuchy z jabłkami fot. Fotolia

Racuchy z jabłkami to doskonały pomysł na deser, jak i na słodki obiad dla dzieci i dorosłych. Używając dowolnych odmian jabłek możemy uzyskać inny aromat za każdym razem. W postaci musu, drobnych plasterków lub kawałków - jabłka możemy dodać w dowolnie wybranej opcji. Na kefirze, mleku lub w wersji fit - wypróbuj nasze przepisy na doskonałe racuchy!

Racuchy z jabłkami fit

Oto składniki na racuchy z jabłkami w wersji fit:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka chudego
  • opakowanie jogurtu naturalnego
  • 3 szklanki mąki żytniej
  • pół szklanki oleju
  • szczypta soli
  • łyżka cynamonu
  • 3 jabłka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Jak zrobić racuchy z jabłkami w wersji fit?

Jajka dokładnie roztrzepujemy w misce za pomocą trzepaczki. Mleko łączymy dokładnie z jogurtem naturalnym oraz olejem. W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy na mniejsze kawałki. Przesianą wcześniej mąkę łączymy z cynamonem, solą i proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do uzyskania kleistej i zwartej konsystencji. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i smażymy racuchy przez minutę z każdej strony do zbrązowienia. Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Tak przygotowane racuchy podajemy posypane cukrem pudrem lub polane jogurtem.

Racuchy z jabłkami na kefirze

Oto składniki na racuchy z jabłkami na kefirze:

  • 2 jajka
  • mus jabłkowy
  • posiekane migdały
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • ekstrakt waniliowy
  • miód
  • kefir
  • szklanka mąki

Jak zrobić racuchy z jabłkami na kefirze?

Jajka roztrzepujemy za pomocą trzepaczki. Mus jabłkowy przygotowujemy z podprażonych i zmiksowanych wcześniej jabłek. Migdały siekamy za pomocą noża lub przesypujemy do blendera. przesianą mąkę łączymy proszkiem do pieczenia. Resztę składników dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy olej i smażymy racuchy przez 1,5 minuty z każdej strony do zezłocenia skórki. Przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu. Tak przyrządzone serwujemy z dodatkiem owoców lub jogurtem naturalnym.

Racuchy z jabłkami bez mleka

Oto składniki na racuchy z jabłkami bez mleka:

  • 200 g mąki
  • szczypta soli
  • 50 g masła
  • łyżeczka cynamonu
  • mus jabłkowy
  • olej
  • szklanka napoju sojowego
  • 3 łyżki miodu
  • proszek do pieczenia

Jak zrobić racuchy z jabłkami bez mleka?

Przesiewamy mąkę. Dodajemy cynamon i proszek do pieczenia. Mus jabłkowy przyrządzamy z wcześniej podprażonych i zmiksowanych jabłek dowolnej odmiany. Wszystkie składniki łączymy do uzyskania gładkiej i zwartej konsystencji. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i smażymy racuchy przez 1,5 minuty z każdej strony. Delikatnie przerzucamy, gdyż ich faktura jest niezwykle delikatna. Przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu. Przyrządzone w ten sposób w szczególności zasmakują najmłodszym.

Sprawdź inne przepisy na desery

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/2 miesiące temu
Według Babci Szymanowskiej (której jestem wierną fanką) dobrze jest odstawić na jakiś czas ciasto, przed pieczeniem. Wtedy nalśniki czy racuchy są puszyste