Pyszne, domowe ciasteczka w dziesięć minut!

Masz ochotę na domowe, a co za tym idzie w pełni naturalne, bez konserwantów i dodatków chemicznych ciasteczka, którymi będzie można posilić się przy porannej kawie, popołudniowej herbacie, poczęstować nimi gości i bez obawy dać je do schrupania małym dzieciom? Przed ich wykonaniem odstrasza cię długi czas ich przygotowywania?

Masz ochotę na domowe, a co za tym idzie w pełni naturalne, bez konserwantów i dodatków chemicznych ciasteczka, którymi będzie można posilić się przy porannej kawie, popołudniowej herbacie, poczęstować nimi gości i bez obawy dać je do schrupania małym dzieciom? Przed ich wykonaniem odstrasza cię długi czas ich przygotowywania?

Do wykonania smacznych ciasteczek domowej produkcji wcale nie trzeba poświęcać długich godzin w kuchni – na ich przygotowanie potrzeba dosłownie dziesięć minut! Tylko tyle wystarczy, aby ciasteczka upiekły się w piekarniku.

Poniżej przedstawiam parę szybkich przepisów na ciasteczka, które aż proszą się o ich wykonanie w pierwsze, jesienne, wrześniowe dni…

Pyszne, domowe ciasteczka w dziesięć minut!

Składniki na ciasteczka zmieniają się w zależności od ich rodzaju i smaku, jednak ich wykonanie jest zawsze takie samo – jego opis znajdziecie na końcu.
Ciasteczka najlepiej piec na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, dzięki temu będziemy pewni, że ciasteczka nie przykleją się do blachy, nie przypalą pod spodem itp.
Gotowe ciasteczka najlepiej przechowywać w dużych, hermetycznie zamykanych słojach – w ten sposób długo zachowają świeżość i pozostaną chrupiące tak samo, jak zaraz po upieczeniu.

Ciasteczka orzechowe
Składniki:
  • 175 g masła,
  • 100 g cukru,
  • pół łyżeczki esencji waniliowej w proszku,
  • 2 jajka,
  • 250 g mąki,
  • 75 g drobno posiekanych orzechów (włoskich lub laskowych).
Ciasteczka migdałowe
Składniki:
  • 250 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 200 g mąki,
  • 200 g drobno posiekanych migdałów.
Ciasteczka czekoladowe
Składniki:
  • 150 g masła,
  • 150 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 50 g startej czekolady,
  • 300 g mąki,
  • 2 łyżeczki rumu.
Ciasteczka waniliowe
Składniki:
  • 250 g masła,
  • 250 g cukru,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 500 g mąki,
  • pół łyżeczki esencji waniliowej w proszku.
Wykonanie ciasteczek:

Masło w temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem na puszystą masę.
Dodać jajka i aromaty. Zamieszać. Dodać mąkę i zagnieść na elastyczną masę.
Z otrzymanego ciasta wykroić dowolne kształty, lub palcami uformować z niego kulki, a następnie je spłaszczyć.
Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku uprzednio nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut.

Anna Łyczko Borghi
Ciasteczka dyniowe - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (44)
/3 dni temu
Ciastka sa bardzo kiepskie w smaku nie rozumiem zachwytow. I absolutnie nie jest to ciasto na wykajanie... Ciasto typu maslane,do nakladania lyzka. Nie nalezy go splaszczac jesli forkujecie kulki,goraca temp. piekarnika zrobi to za was. Ciasto zroic owinac w folie , wlozyc do lodowki na godzie i po tym czasie bez zadnego balaganu i meczenia pociac je na plaserki . Nie polecam - smak ciasek kiepski.
/5 miesięcy temu
Kolejny raz korzystam z przepisu na ciasteczka migdałowe, ale zamiast migdałów dodaję 200 g wiórków kokosowych - wychodzą leciutkie, idealnie kruche i miękkie równocześnie, pachną i smakują bosko! Na pewno zrobię je jeszcze wiele razy :)
/8 miesięcy temu
Mi wyszły za pierwszym razem i były pyszne ja dodałam pokrojoną czekoladę i do połowy dodałąm kakao też wyszły dobre ale nie dawałam rumu mam 13 lat pycha !!! bardzo szybko się rozeszły :''D
POKAŻ KOMENTARZE (41)