Puszysty mus kawowy

Lekki kawowy deser, który robi wrażenie!

DRUKUJ PRZEPIS
Puszysty mus kawowy
A. Rogalski
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 6 żółtek
  • 10 łyżek cukru
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kawy instant
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 10 dag czekolady
  • 3 białka
  • sól

Dodatki:

  • truskawki
  • czekoladowe ozdoby
Rogaliki z malinami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Żółtka z 6 łyżkami cukru utrzyj na puszysty kogel–mogel. Śmietankę wymieszaj z mlekiem i szczyptą soli. Nieco płynu odlej i wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Resztę zagotuj z kawą, kakao i czekoladą. Zagęść rozrobioną mąką ziemniaczaną.  
  2. Masę kakaową dokładnie wymieszaj z koglem–moglem. Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach wrzątku i dodaj do masy, wymieszaj. Białka ubij z resztą cukru i wymieszaj z ciepłą masą.
  3. Foremki wykłóż pergaminem, napełnij masą. Wstaw na 4 godziny do lodówki. Schłodzony mus wyłóż na talerzyki, ostrożnie usuń pergamin. Udekoruj truskawkami i czekoladowymi ozdobami.
DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: deserkawaczekoladamusciastka
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)