Pucharek czekoladowo-wiśniowy

Deser będzie bardzo ładnie wyglądał, jeśli zamiast czekoladowego, ugotujesz jasny budyń

DRUKUJ PRZEPIS
Pucharek czekoladowo-wiśniowy
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 25 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na budyń:

  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 5 dag startej czekolady gorzkiej
  • 5 żółtek
  • 500 ml mleka

Na kisiel:

  • szklanka wiśni wydrylowanych
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu
  • 3-4 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • listki melisy do dekoracji
Rogaliki z malinami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. W połowie szklanki mleka rozmieszaj żółtka, mąkę, cukier oraz czekoladę. Resztę mleka zagotuj i wlej do niego mieszaninę. Gotuj cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Lekko przestudź.
  2. Wiśnie zagotuj w szklance wody z cukrem oraz szczyptą cynamonu. Mąkę wymieszaj w połowie szklanki wody i przelej do owoców. Wymieszaj i zagotuj. Lekko przestudź.
  3. Część kisielu z wiśniami przełóż do pucharków. Dołóż budyń. Na wierzch wyłóż resztę wiśni z kisielu.
  4. Pucharek wiśniowo-czekoladowy udekoruj na koniec melisą.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)