Ptysiowe minipączki

Minipączki będą doskonale smakować z dżemem wiśniowym.

DRUKUJ PRZEPIS
Ptysiowe minipączki
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 50 min
Ilość kalorii: 300 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 300 ml mleka
  • 10 dag masła
  • 250 dag mąki
  • 6 jajek
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 l oleju do smażenia

oraz:

  • po pół szklanki konfitur lub dżemu pomarańczowego i wiśniowego
  • po kieliszku likieru pomarańczowego i słodkiej wiśniówki
Faworki na Tłusty Czwartek - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. W rondelku zagotuj mleko z masłem, cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Zdejmij z ognia i jednym ruchem wsyp mąkę. Szybko wymieszaj ciasto łyżką. Postaw na małym ogniu i mieszaj, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia. Ostudź i dodawaj po jednym jajku, za każdym razem miksując ciasto. Przełóż ciasto do szprycy cukierniczej.
  2. Na desce ułóż natłuszczony pergamin i wyciśnij kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego. Olej rozgrzej do 170 st. i partiami zsuwaj kulki do rozgrzanego tłuszczu. Smaż na złoto po ok. 2 min z obu stron. Wyjmij, osącz na papierowym ręczniku. Ułóż na talerzu. Konfitury lub dżem podgrzej, wymieszaj z alkoholem, wlej do miseczek i podawaj do maczania ciasteczek.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)