Ptysie z kremem

Zobacz, jak przygotować ten słodki minibufet. Ptysie z kremem to najlepszy pomysł na pyszny deser!

fot. Fotolia

Składniki na ptysie z kremem:

  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 5 jajek
  • 1 pełna szklanka wody
  • szczypta soli
  • 1 szklanka ubitej śmietany
  • cukier puder do posypania

Przepis na ptysie z kremem:

  1. Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli, na wrzątek wsypać przesianą mąkę i szybko ucierać, aż ciasto stanie się lśniące, gładkie i zacznie odchodzić od ścianek naczynia, wtedy zestawić z ognia i lekko przestudzić.
  2. Przez cały czas ucierać i wbijać po jednym jajku, aż ciasto ostygnie.
  3. Na natłuszczonej blasze układać łyżeczką nieduże kulki (można ciasto wyciskać z rękawa cukierniczego).
  4. Piec w 180ºC około 15 minut, przestudzić, przekroić, przełożyć ubitą śmietaną, posypać cukrem pudrem.
Na zlecenie Edipresse - przepis z "Przyjaciółki"

Zobacz też nasze przepisy na serniki:

Wilgotne ciasto marchewkowe - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (2)
KOMENTARZE (2)
Gość/3 lata temu
Mi się ptysie udały i były bardzo smaczne
Gość/3 lata temu
Czy te ptysie mają mieć nieupiecozne ciasto w środku takie miękie? Bo Moje ptysie sie nie upiekły pomimo ze wydłużyłam czas nawet do 35 minut!!!